Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zempléni táj

2011.05.09

Egykoron tündérek lakták, akik persze már eltűntek, de szépségüket mindaz megőrizte, amit ma Zemplénnek hívnak. Nem költő, hanem geográfus jellemezte úgy hazánk e legészakibb részét a legbájosabb virágoskertnek, a szelíd változatosságok derűs, lélekpihentető tájképcsoportjának. Pedig a Zemplén e szerelmese, Cholnoky Jenő még csak nem is kóstolta a tokaji hússzeletet.

Tündéri tájhoz nem kevés tündér is dukál. A sátoraljaújhelyi ősregék egyikében a környéken tündérek tanyáztak, a legszebb közülük Perilla volt, a vizek és erdők úrnője, aki elcsábította egy nimfa szerelmét. A nimfa bosszúból tüzet csalt elő az ottani Magas-hegyből, s ahol a forró láva maga alá temette a szerelmeseket, létrejött a Koporsó-hegy.

A bodrogközi Karcsán a templomot építették tündérek, akik éppen a harangot hozták, midőn hirtelen elkukorékolta magát egy kakas, s a tündérek ijedtükben a Karcsa-tóba ejtették a harangot, ezért nincs máig a templomnak harangtornya.

Könnyeikkel öntözték a hegy oldalát, a könnycseppeket felitták a szőlővenyigék, ettől olyan édes és napszínű a tokaji bor.

Tündéri tájhoz tehát tündéri legendák is illenek, s a felidézettek szerint nincs ez másként az ország legészakibb tájegységében, a Zemplénben sem.

A Sátoraljaújhely mögé impozáns díszletet teremtő Magas-hegy kínálatában persze már nem szerepel vulkánkitörés, helyette télen is látogatható kalandparkra bukkanhatnak az errefelé kirándulók. Már a feljutás is nagy kaland, hiszen az ország leghosszabb ülőszékes felvonóján is megtehetik az oda vezető utat, melynek végén többek között Európa és Magyarország legizgalmasabb bobpályája és hófánkcsúszda, szánkópálya várja az érkezőket. A Zemplén fővárosának legfrissebb turisztikai attrakciójának számító Magas-hegyi Sportcentrumot ma már a hazai sítársadalom is számon tartja.

A városban szívesen dobálóznak legekkel – a helyi idegenforgalmi szóhasználatban előszeretettel emlegetik a Zemplént a legek földjének –, s persze hogy itt épült ki állítólag a világ legnagyobb téli-nyári műanyag sípályája is. Volt mire építkezni, hiszen Sátoraljaújhelyen már a hatvanas évek közepén működött lesiklópálya, akkoriban az országban itt szerveztek először általános iskolai síosztályokat, mi több, ugyanakkor Újhelyben téli úttörőolimpiákat is rendeztek.

A Magas-hegy legtetején a kilátót is felújították, ahonnan tiszta időben messzire ellátni, így a Zemplén színe-javát jelentő Hegyköz is gyönyörű panorámájával csiklandozza a szemhatárt.

A Hegyköz a Sátoraljaújhelytől Hollóházáig húzódó, a zempléni hegyek közé ékelődött kis települések összességét jelenti. A télen is „üzemelő” országos kék túrának az utolsó szakasza éppen ezen a vidéken vezet keresztül. Mintha egy másik világba csöppennénk. Évtizedekig tartó közlekedési elzártsága miatt ez a vidék szinte érintetlen természetet vonultat fel. Botanikai és földtörténeti értékeket rejtő hegyek, kastélyok, várak, archaikus jellegű népi kultúrát őrző jellegzetes kis falvak, télen is új szépségeiket megmutató erdők, kristálytiszta levegő, a gyógyító csend, ezek a legszembetűnőbb ecsetvonások a hegyközi tájon. Kilométereket vándorolhatunk úgy, hogy az iparosítás bármilyen jelével találkoznánk.

A Zempléni Tájvédelmi Körzet, amely arra vár, hogy végre nemzeti parkká minősítsék, hegységeiben paradicsomi állapotokat teremt a vadászoknak is. Szakszerű vezetéssel a turisták is elindulhatnak kapitális nagyvadak nyomába. Sok itt a magyar specialitásnak számító gímszarvas, kérte is a vadászkamara, hogy a dámszarvassal együtt vegyék fel a hungarikumok sorába. Az ide érkező vadászok téli hajtóvadászatain vaddisznók és a Zemplénre oly jellemző muflonok várnak, ha kelletlenül is, becserkészésre.

Aki őzeket keres a téli tájon, annak ellenkező irányba, a Bodrogközbe, a Bodrog, a Tisza, a Latorca által határolt területre kell mennie. Látnivalókban gazdag vidék a honfoglaló magyarok első letelepedő helye, ahonnan érdemes átruccanni a szomszédos Szlovákiába is.

Az errefelé vagy a többi zempléni tájékon turisztikai honfoglalásra készülők kedvezményekre is számíthatnak, köszönhetően a ZemplÉN és Te kuponfüzetnek, amely sok más mellett engedményeket kínál a szálláshelyeken is.

A Zemplén idegenforgalmi szolgáltatásai és szállástérképei az elmúlt években váltak olyan bőségessé, mint a tájegység sokszínű élményparkja. Vendégházak, fogadók, panziók, ifjúsági szállások, kulcsos, üdülő- és parasztházak közül válogathatnak, akik hosszabb-rövidebb időt szánnak az elsősorban a csenddel, az őstermészettel jellemezhető zempléni vidék felfedezésére.

Minderről kimerítő tájékoztatást ad a sátoraljaújhelyi Tourinform Iroda. (Telefon/fax: (47) 321-458, e-mail: satoraljaujhely@tourinform.hu)

S bármerre is járunk a Zemplénben, a tokaji bor kóstolása szinte kötelező.

 

A mappában található képek előnézete séta a kálváriához

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.